10 zasad zdrowego odżywiania
- Posiłki spożywaj regularnie, w miarę możliwości o stałych porach w odstępach około 3-4 h pomiędzy posiłkami.
- Do każdego posiłku spożywaj warzywa lub owoce – najlepiej w proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców.
- Wprowadź do diety produkty zbożowe pełnoziarniste, ryby, owoce morza, nasiona roślin strączkowych oraz jaja.
- Codziennie spożywaj 2 szklanki produktów mlecznych – mleko, jogurt, kefir, maślanka.
- Ogranicz spożycie mięsa, zwłaszcza tłustego i czerwonego do około 0,5 kg na tydzień i ogranicz spożycie tłuszczy zwierzęcych – wybieraj wysokogatunkowe tłuszcze roślinne, np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz olej lniany.
- Unikaj spożycie cukru i słodyczy – powodują one próchnicę, ale również są powodem powstawania zaburzeń metabolicznych – insulinooporności i cukrzycy typu 2.
- Staraj się nie dosalać potraw na talerzu, kupuj produkty z obniżoną zawartością soli - maksymalna dawka dobowa tej substancji to 5mg.
- Pamiętaj o nawodnieniu organizmu – pij minimum 1,5 l wody dziennie, a dokładnie 0,3 ml na każdy kilogram masy ciała.
- Wystrzegaj się spożycia alkoholu oraz innych używek.
- Ogranicz źródła rozpraszaczy w trakcie posiłku – odłóż telefon i posiłek staraj się spożywać w spokoju i wolno.
- 1. Posiłki spożywaj regularnie, w miarę możliwości o stałych porach w odstępach około 3-4 h pomiędzy posiłkami.
- 2. Do każdego posiłku spożywaj warzywa lub owoce – najlepiej w proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców.
- 3. Wprowadź do diety produkty zbożowe pełnoziarniste, ryby, owoce morza, nasiona roślin strączkowych oraz jaja.
- 4. Codziennie spożywaj 2 szklanki produktów mlecznych – mleko, jogurt, kefir, maślanka.
- 5. Ogranicz spożycie mięsa, zwłaszcza tłustego i czerwonego do około 0,5 kg na tydzień i ogranicz spożycie tłuszczy zwierzęcych – wybieraj wysokogatunkowe tłuszcze roślinne, np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz olej lniany.
- 6. Unikaj spożycie cukru i słodyczy – powodują one próchnicę, ale również są powodem powstawania zaburzeń metabolicznych – insulinooporności i cukrzycy typu 2.
- 7. Staraj się nie dosalać potraw na talerzu, kupuj produkty z obniżoną zawartością soli - maksymalna dawka dobowa tej substancji to 5mg.
- 8. Pamiętaj o nawodnieniu organizmu – pij minimum 1,5 l wody dziennie, a dokładnie 0,3 ml na każdy kilogram masy ciała.
- 9. Wystrzegaj się spożycia alkoholu oraz innych używek.
- 10. Ogranicz źródła rozpraszaczy w trakcie posiłku – odłóż telefon i posiłek staraj się spożywać w spokoju i wolno.

- Wrocławska 42, 57-200 Ząbkowice Śląskie
- 725 700 002
- sf.zabkowiceslaskie@gmail.com
Godziny otwarcia
- Pon. - Pt. - 8:00 - 20:00
- Sobota - 08:00 - 14:00
- Niedziela - Zamknięte